Pomidory są jednym z najbardziej popularnych warzyw na świecie, a ich produkcja stanowi ważną część gospodarki wielu krajów. Jednak w ostatnim czasie pojawiły się obawy dotyczące przyszłości produkcji pomidorów w dwóch kluczowych krajach europejskich – Hiszpanii i Holandii. Czy rzeczywiście te kraje mogą odczuć straty w uprawie tego warzywa? Postanowiliśmy przyjrzeć się temu bliżej.
Według danych ze strony sadyogrody.pl, ustalono, że Hiszpania jest głównym europejskim eksporterem pomidorów, odpowiadając za około 40% światowej produkcji tych warzyw. Jest to możliwe dzięki sprzyjającym warunkom klimatycznym oraz wykorzystaniu nowoczesnych technologii uprawy. W tym samym artykule możemy także przeczytać, że Holandia jest drugim co do wielkości producentem pomidorów w Europie (po Hiszpanii) i odpowiedzialna jest za aż 30% światowego eksportu tego owocu.
Niestety, wyniki badań opublikowanych przez naukowców z Uniwersytetu Bolońskiego oraz zakładający ten problem holenderski serwis internetowy Volkskrant nie pozostawiają złudzeń – hiszpańscy i holenderscy rolnicy muszą przygotować się na spore zmiany w swojej produkcji pomidorów. Wyniki badań sugerują, że do 2050 roku te dwie kraje mogą zanotować nawet 50% spadek wydajności uprawy pomidorów ze względu na zmiany klimatyczne i skutki globalnego oc